Online
Važnost mentalnog zdravlja: razumijevanje i upravljanje anksioznim..
Jul 14, 2023
FacebookTwitterLinkedIn

Da li dijete koje je alergično na bjelance, a uz to ima atopijski dermatitis, može da primi MMR? Mišljenja pedijatara sa kojima sam razgovarala su podijeljena?Alergija na jaja nije kontraindikacija za MMR vakcinu. Istina je da se jaja koriste u jednoj fazi razvoja vakcina protiv malih boginja (krzamak) i zaušnjaka. Dokazano je da ova vakcina ne uzrokuje alergijske reakcije. Svaki dom zdravlja gdje se daje vakcina svakako ima i set za anti-šok terapiju. Preporučuje se da se djeca koja su ranije imala teške reakcije u vidu anafilaktičkog šoka, odnosno kardio-respiratorni zastoj zbog alergije na jaja, zadrže pola sata nakon vakcinacije u domu zdravlja. Nakon tog perioda mogu slobodno da idu kući, jer se alergijska reakcije neće desiti nakon tog perioda. Atopijski dermatitis nije kontraindikacija, osim za vakcinu protiv velikih boginja (variola vera) koja se ne koristi već skoro 50 godina. Ta bolest je iskorijenjena zahvaljujući vakcini.
Zašto se ne radi krvna slika djeci prije vakcine? Zašto se ne rade detaljni pregledi prije vakcine?
Svaki ljekar može pogledom na djete da utvrdi da je dijete u akunoj fazi bolesti ili ima visoku temperaturu, te davanje vakcine moze biti odloženo. Nema razloga da se radi krvna slika niti detaljni pregled, jer iz zdravstvenog kartona se lako vidi koja djeca imaju trajne kontraindikacije za vakcinaciju. Kontraindikacije su izuzetno rijetke. Djeca koja imaju “slabiju” krvnu sliku imaju više razloga da se vakcinišu, jer su oni pod većim rizikom u slučaju da se zaraze bolešću. Naravno, roditelje niko ne sprečava da prije zakazane vakcinacije zatraže detaljan pregled sa krvnom slikom, ako će im to pomoći da odgovorno i redovno imuniziraju djecu.
Koliko su kvalitetne vakcine i pouzdane na području BiH?
Sve vakcine u BiH koje se koriste u domovima zdravlja su prošle rigorozne kontrole od strane Svjetske zdravstvene organizacije, zemlje proizvođača i Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. Nema ni jednog razloga za sumnju u kvalitet vakcina.
Zašto nakon nekog vremena otekne vakcina? Da li je to normalna pojava i treba li se čime tretirati?
Radi se o čestoj i neškodljivoj reakciji na primljenu injekciju koja se sama povuče, obično već sljedećeg dana. Otok na ubodnom mjestu vakcine, spada u očekivane postvakcinalne reakcije, a roditelji uvijek prilikom vakcinacije dobiju informaciju kako da se odnose prema tome – hladni oblozi i sl. U slučaju BCG vakcine, ožiljak je čak poželjna i očekivana reakcije. Samo ako oteklina traje duže od tri dana i praćena je temperturom preko 38.5 C treba se obratiti ljekaru. Oticanje na mjestu vakcinacije se može javiti i nakon DTP – IPV vakcine, češće ukoliko je u dojenačkoj dobi data acelularna vakcina sa komponentom protiv velikog kašlja. To je uobičajena pojava, a otok se sam povuče nakon nekoliko dana. Mogu se, u konsultaciji sa pedijatrom, primjenjivati hladne obloge ili lijek protiv bolova dok otok traje.
Odakle dobivamo vakcine? Da li su one ispravne i 100% sigurne za našu djecu?
Sve vakcine su nabavljene od proizvođača koji su pristuni na BiH tržištu više decenija i pokazali su dokazan kvalitet. Većina vakcina, dolazi od proizvodjaca baziranih u zemljama EU, visoko razvijenih zemlja kako sto je Južna Koreja ili zemalja u okruženju, kao sto je slučaj sa BCG vakcinom koja se koristi od ranih pedestinh godina prošlog vijeka.

Slične novosti
PRETPLATI SE NA NAŠ NEWSLETTER
Kako biste dobili najnovije vijesti o zdravlju od naših stručnjaka!
newsletter
Vukovarska bb, Mostar 88000 Bosna i Hercegovina
Kontaktirajte nas
Budite slobodni i pišite nam na mail:
[email protected]
Copyright © 2023 PoliklinikaVitalis. All rights reserved.