Online
U Poliklinici Vitalis je odrađena prva termalna ablacija paratireoidnog adenoma, kao prvi takav zahvat na doštitnim žlijezdama u BiH i zasigurno prvi na zapadnom Balkanu.
Dec 19, 2023
FacebookTwitterLinkedIn

Nakon obuke u Turskoj, kod renomiranog prof. dr. sc. Bülent Çekiç, naš dr. Petar Pušić se s tolikom lakoćom i spremnošću zadao novim načinima liječenja problema štitnjače i doštitnih žlijezda. Moderni a i precizni načini liječenja problema žlijezda se sastoje od perkutanih ablacija termalnom energijom i/ili ablacijom 95% alkoholom. Ovaj tip zahvata se počeo popularizirati posljednje 3 godine, i brzo postaje revolucionarni pristup liječenju žlijezda. Revolucionaran je jer se ovim pristupom izbjegava potreba za kirurškim liječenjem štitnjače i doštitnih žlijezda. Izbjegavanje klasičnog kirurškog pristupa u krajnosti znači izbjegavanje opće anestezije, dugog bolničkog oporavka, duge kućne njege, ožiljka koji vas prati cijeli život, kao i doživotno uzimanje hormona.

Dr. Petar Pušić je u utorak 28.11.2023. odradio prvi ikad zahvat mikrovalne ablacije paratireoidnog adenoma u BiH, a zasigurno i prvi takav u području zapadnog Balkana, na pacijentici sa hiperfunkcijskom doštitnom žlijezdom. Uslijed hiperfunkcijske doštitne žlijezde pacijentica je oboljela od osteoporoze koja joj je uzorkovala bolove u kostima i otežavala obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Unatoč boli koja ju je tjerala da što prije odradi operaciju, negodovala je se dugom oporavku koji je čeka poslije klasičnog otvorenog kirurškog pristupa. Nije bila spremna odvojiti tjedne, pa čak i mjesece za oporavak što u bolnici što u svome domu. Strahovala je od boli s kojom će se morati susresti nakon kirurškog zahvata.

Nakon pregleda i uspostavljanja dijagnoze kod dr. Pušića, pacijentica prihvaća prijedlog zahvata koji je minimalno invazivan i radi se u lokalnoj anesteziji uz pomoć mikrovalne ablacije. Termalnom energijom se trajno uklanja (prži) uvećana hiperfunkcijska žlijezda. Zahvat je se radio pri potpunoj budnosti pacijentice bez ikakvih komplikacija, a najbitnija je činjenica da pacijentica nije osjetila bol tijekom a ni poslije zahvata. Čak štoviše u periodu od dvadeset četiri sata nakon zahvata nije uzela niti jednu tabletu protiv bolova. Cjelokupni zahvat s pripremom je trajao manje od trideset minuta, a ablacija adenoma i usputnog čvora na štitnjači trajala je samo tri minute. Četiri sata nakon zahvata, zadovoljna i zdrava pacijentica je otpuštena na kućnu njegu, gdje je sa svojim prijateljicama uz kavu prepričavala događaj koji ju je izliječio u samo trideset minuta.

Slične novosti
PRETPLATI SE NA NAŠ NEWSLETTER
Kako biste dobili najnovije vijesti o zdravlju od naših stručnjaka!
newsletter
Vukovarska bb, Mostar 88000 Bosna i Hercegovina
Kontaktirajte nas
Budite slobodni i pišite nam na mail:
[email protected]
Copyright © 2023 PoliklinikaVitalis. All rights reserved.