SPORTSKA OBITELJ

Poliklinika Vitalis je uvijek podržavala sportske događaje i timove u Mostaru i široj okolici. Smatramo to našom dužnosti i zadaćom da sportsku obitelj Vitalis održavamo spremnom za sve prepreke i budemo uz nju za sve uspjehe. 

Iako bi joj ime trebalo opisivati i zonu odgovornosti, te iako mnogi još podrazumjevaju da se sportska medicina bavi liječenjem sportaša i sportskih ozljeda, u hrvatskim okvirima praksa je nešto drugačija, te potom termini sportska medicina i liječenje sportskih ozljeda imaju ponešto drugačije značenje od direktnog prijevoda tih sintagmi na Engleski, ili koji drugi jezik.

Sportska medicina se u našim krajevima odnosi na specijalistu sportske medicine, odnosno medicine rada i sportske medicine. Takav je liječnik, po završetku studija i odgovarajuće specijalizacije, osposobljen za obavljanje preventivnih pregleda sportaša. Ti preventivni pregledi imaju za svrhu rano otkrivanje eventualnih odmaka od normalnog razvoja djece sportaša, kao i provjeru specifičnih fizičkih predispozicija za bavljenje određenim sportom. Takvi periodični pregledi obavezni su za sve sportaše koji se natječu u bilo kojem sportu u BiH, te su uvjet za pristupanje sportaša natjecanju. Slijedom mnogih praktičnih problema, ova se obaveza ne izvšava uvijek, a zaista bi trebala. Naime, prevencija ozljeda i bolesti u sportaša započinje upravo pregledom kod specijaliste sportske medicine.

SPORTSKA OBITELJ VITALIS
galerija fotografija