PEDIJATRIJA

PREGLED PEDIJATRA

 

Pregled pedijatra se obavlja kod bilo kojih smetnji Vašeg djeteta. Opći pedijatrijski pregled se izvodi kada djeca imaju probleme sa prehladom, upalom pluća, problemima sa disanjem ili bilo kojim drugim zdravstvenim problemima.

Kada Vam treba prvi pregled pedijatra?

Prvi redoviti pregled vaš bebe kod pedijatra očekuje vas kada beba napuni mjesec dana. Nekada je potrebno da bebu pregleda pedijatar i prije navršenih mjesec dana. Najčešće su to sljedeće situacije: ako primijetite problem sa pupčićem, ukoliko se javi povišena temperatura, ukoliko beba slabo jede ili primijetite bilo što što smatrate da odstupa od granica normale.

Čak iako djete nema nikakvih očitih zdravstvenih problema, bilo bi dobro da se obavlja redoviti sistematski pregled pedijatra, kao kontrola zdravlja Vašeg djeteta.

NEUROPEDIJATRIJA

Neuropedijatrijski pregled specifičan je pregled u dječjoj dobi, a obavlja ga neuropedijatar – pedijatar sa dodatnom specijalizacijom iz užeg područja dječje neurologije.

Neuropedijatrijski pregled obuhvaća:

1) neurorazvojni pregled
2) neurološki pregled

 

1) Neurorazvojni pregled je potreban djeci koja imaju neurorizične faktore.

To su prijevremeno rođena djeca – nedonoščad, djeca rođena sa malom porođajnom težinom , djeca koja su za vrijeme poroda “ostala bez kisika” ili imala “krvarenje u mozak”, djeca sa niskom ocjenom APGAR , djeca koja su imala žuticu kod poroda, infekcije, apnoje-prestanak disanja, konvulzije, ili bilo koju drugu komplikaciju prije poroda i oko poroda.

​​

2) Neurološki pregled je potreban djeci kod koje su se javile neurološke bolesti u dječjoj dobi, a to su:

  • febrilne konvulzije

  • epilepsija

  • glavobolja

  • sinkopa, kolaps/nagla nesvjestica

  • i drugi problemi vezani uz neurološki sistem djeteta

DJEČJA GASTROENTEROLOGIJA

Ukoliko Vaše djete ima problema sa probavom, bolove u stomaku, neredovitu stolicu, tada Vam je potreban pregled dječjeg hepatogastroenterologa.

Dijagnostika i liječenje akutnih i kroničnih gastroenteroloških bolesti, gastritisi (bolovi u želucu), proljevi, opstipacije, Chronova bolest, celijakija, gastro-ezofagealni refluks...

Jedna od početnih dijagnostičkih metoda je ultrazvučna dijagnostika abdomena, te se ona izvodi kod problema sa probavom.

Naša Poliklinika obavlja i endoskopske pretrage: gastroskopija sa ili bez sedacije i kolonoskopija sa ili bez sedacije.

CJENIK:

Pregled sa ultrazvukom   60 KM

Gastroskopija   110 KM

Gastroskopija u anesteziji   190 KM

Kolonoskopija   180 KM

Kolonoksopija u anesteziji   260 KM

 

DJEČJA KARDIOLOGIJA:

Misija ili zadaća pedijatra kardiologa je brinuti o stanju srca djeteta u kojeg je opći pedijatar ili liječnik obiteljske medicine smatrao potrebnim provjeriti.
Pregled srca djeteta čini klinički pregled, elektrokardiogram i ehokardiogram (pregled srca ultrazvukom). Dodatne, nadopunjujuće neinvazivne pretrage su radiološki pregled grudnih organa, kontinuirano 24 satno snimanje EKG-a po Holteru, kontinuirano 24 satno mjerenje sistemnog tlaka, test ortostatskog opterećenja, ergometrijski test ili procjena rada srca pri zadanom tjelesnom opterećenju.

Opći i česti znaci mogućeg poremećaja rada srca su : slabije napredovanje u tjelesnoj težini,umaranje i zaduha pri najmanjem naporu,bol u prsištu, teškoće disanja s uvlačenjem prsnog koša,pojačano znojenje, plava boja kože.
Slušanjem čujan šum nad srcem ili čujan nepravilan ritam srca mogu upućivati na prirođenu grešku u građi srca.

 

NAŠ PEDIJATRIJSKI TIM:

dr. Vladimir Jegdić, spec. pedijatar-kardiolog

dr. Željko Rončević, spec. pedijatar-kardiolog

dr. Teo Tomić, spec. pedijatar-gastroenterolog

dr. Ana Boban-Raguž, spec. neuropedijatar

dr. Biserka Rešić, spec. neuropedijatar

dr. Daniela Kraljević, spec. pedijatar-pulmolog i alergolog

EEG SNIMANJE KOD DJECE

Šta je elektroencefalografija (EEG)?

Elektroencefalografija je grafički prikaz električne aktivnosti mozga, koja se registruje preko elektroda postavljenih na površinu glave. Snimanje je neinvazivno (bezbolno) i ne koristi se nikakvo zračenje. Jedini uslov za izvođenje EEG-a je da na površini glave nema svježih povreda, rana ili lokalnih infekcija, zbog čega elektrode ne bi smjele da se postave na površinu glave.
EEG snima promjene električne aktivnosti mozga koji su posljedica elektro-kemijskih i energetskih funkcija nervnih stanica u stanju zdravlja i bolesti.

Kada je korisno raditi EEG snimanje ?

Prvenstveno kod epilepsije i drugih poremećaja svjesti. EEG je od značaja i kod encefalitisa, praćenja komatoznih stanja i potvrde moždane smrti, ekspanzivnih intrakranijalnih procesa i cerebrovaskularnih bolesti. Zajedno sa "poligrafskim" senzorima je od značaja i za analizu poremećaja spavanja.