ORTOPEDIJA

PREGLED ORTOPEDA

 

Bol je signal kojim tijelo govori da nešto nije u redu. Bol u zglobu može biti prisutna duže vrijeme ili se javiti nakon neke ozljede; pada ili krivog pokreta. Drugi najčešći simptom je ograničenje pokreta u zglobu. Kad su ovi znakovi prisutni duže vrijeme, potrebno je obaviti ortopedski pregled i dijagnosticirati uzrok.
Pregled ortopeda obuhvaća anamnezu, klinički pregled i određivanje načina liječenja. Anamneza je detaljan razgovor u kojem pacijent opiše problem i sve pojedinosti vođen pitanjima liječnika. Klinički pregled obuhvaća ispitivanje bolnog područja – bol na pritisak, raspon kretnji u zglobu, stanje pojedinih ligamenata i ostalih struktura u zglobu. Vrlo često potrebno je učiniti RTG snimku koja se obavlja u sklopu pregleda. Nakon postavljanja dijagnoze određuje se terapija, odnosno način liječenja. Često se započne s konzervativnim liječenjem. Ono uključuje provođenje ciljane fizikalne terapije i ostalih načina rehabilitacije. U nekim slučajevima potrebno je izvršiti operaciju kojom se rekonstruiraju ozlijeđene strukture ili ugrađuju različiti implantati koji vraćaju pokretljivost zgloba.

ULTRAZVUK KUKOVA ZA BEBE

Kada se radi prvi ultrazvuk kukova beba?

Prvi ultrazvučni pregled bebinih kukova treba da uradi ortoped u prva tri mjeseca života, da bi se na vrijeme ustanovilo da li su kukovi „zreli“. Naime, kukovi se razvijaju tijekom trudnoće, a svaki pokret nogu koji beba napravi produbljuje čašice. Ukoliko su bebi čašice nedovoljno produbljene, glavica butne kosti ne može dobro da legne i može doći do iščašenja, pa se takvi kukovi nazivaju „nezreli“. Neka djeca se rađaju sa djelomično „zrelim“ kukovima, ali se u naredna tri mjeseca pravilnim povijanjem i vježbama, čašice vrlo uspješno produbljuju.

Ultrazvuk se obavlja vrlo brzo, te je potpuno bezopasan za bebe, a može se ponavljati više puta.