ORL&masilofacijalna kirurgija

PREGLED ORL

 

Što je pregled otorinolaringologa?

Pregled otorinolaringologa je specijalistički pregled uha, nosa i grla koji se izvodi pomoću specifičnih pomagala poput spekuluma, ušnih lijevaka, fiberendoskopa i otomikroskopa. Na temelju anamneze i kliničkog pregleda usne šupljine, ždrijela, grkljana, nosa, uha i vrata utvrđuje se njihovo stanje te određuje i preporučuje vrsta liječenja, ali i potrebnih daljnjih dijagnostičkih metoda.

Kada trebate pregled otorinolaringologa?

Pregled otorinolaringologa trebate kada imate učestale tegobe s disanjem kroz nos, sekrecijom iz nosa u ždrijelo, osjećajem pečenja/stezanja i/ili bola u ždrijelu, promjene boje glasa/promuklosti, bola u uhu, slabijeg sluha i/ili osjećaja punoće u uhu.

MASILOFACIJALNA KIRURGIJA

Maksilofacijalna kirurgija je grana medicine koja se bavi bolestima koje se nalaze u području lica, čeljusti i usta.

Ova grana medicine je usko povezana sa otorinolaringologijom i oralnom kirurgijom. U nekim segmentima ove se grane poklapaju.

Maksilofacijalna kirurgija se bavi:
-kirurškim ekscizijama

-kirurškim incizijama

-radiofrekventnim uklanjanjem promjena na koži

-uklanjanje ateroma

-uklanjanje dobroćudnih tumora

-rekonstrukcije kože

-uklanjanje ožiljaka

-korekcija nosa i klempavih ušiju

AUDIOMETRIJA

Audiometrija predstavlja dijagnostičku metodu kojom ispitujemo sluh. Ovo je subjektivna metoda jer zahteva saradnju pacijenta.

Pacijent tokom testiranja ima slušalice preko kojih mu se puštaju čisti tonovi različitih frekfencija. Njegov zadatak je da kada čuje ton pritisne dugme na tasteru.

Audiometrija se radi kod pacijenata kod kojih postoji sumnja na oštećenje sluha. Ovim ispitivanjem mozemo odrediti koliki je stupanj i tip nagluhosti. Postoje dvije vrste oštecenja sluha: konduktivna i senzorineuralna, kao i kombinacija ove dvije.

 

VESTIBULOMETRIJA

Vestibulometrija je dijagnostički postupak ravnoteže. Izvodi se zbog problema u srednjem uhu, vrtoglavice, bolova u srednjem uhu.

Vestibulometrija predstavlja skup dijagnostičkih metoda pomoću kojih se sprovodi dijagnostika vrtoglavica. Testiranjem centra za ravnotežu otkrivamo da li vrtoglavica potiče od srednjeg uha ili je uzrokovana nekim drugim poremećajem.

 

VODITELJ ORDINACIJE
prim.doc.dr.sc. Mario Jurić, dr.med.
specijalist otorinolaringologije i maksilofacijalne kirurgije
Doktor sa dugogodišnjim iskustvom iz polja masilofacijalne kirurgije u SKB Mostar.