Online
PET/CT

PET/CT je jedna od najsuvremenijih i najosjetljivijih neinvazivnih nuklearnomedicinskih dijagnostičkih metoda današnjice.

Iskusni doktori
Dijagnostika i liječenje

Pozitronska emisijska tomografija (PET/CT) je metoda kojom se pomoću radiofarmaka prikazuje funkcionalno stanje tkiva i organa, odnosno metabolička aktivnost stanica. To je najosjetljivija molekularna slikovna metoda današnjice, te je standardna metoda u praćenju bolesnika s različitim tumorima. PET/CT je osobito koristan za lokalizaciju tumora, procjenu učinka provedene terapije, praćenje uznapredovalosti bolesti, otkrivanje lokalnog recidiva bolesti i udaljenih metastaza, te preciznije planiranje radioterapije.

Za slikovni prikaz najčešće se koristi radiofarmak 18F-fluorodeksiglukoza (18F-FDG), glukoza obilježena radioaktivnim izotopom Fluora, koji se injicira intravenski, te služi za prikaz metabolizma glukoze. Snimanje se vrši 60 minuta nakov i.v. injiciranja (tijekom kojih bolesnik mora mirovati) i traje 15-20 minuta.

Sastavni dio pretrage je i CT (kompjutorizirana tomografija) – dijagnostička metoda tijekom koje se snimani dio tijela izlaže rentgenskom zračenju, što omogućuje detaljan anatomski prikaz kosti, mekih tkiva i krvnih žila. U pojedinim slučajevima indicirana je primjena kontrastnog sredstva peroralnim putem ili intravenski, a odluku o tome donosi liječnik specijalist radiolog.

 

Eventualni rizici:

 • Prilikom izvođenja pretrage izloženi ste ionizirajućem zračenju. Ozračenje Vašeg organizma je u medicinski prihvatljivim okvirima te korist od pretrage višestruko nadmašuje njezinu potencijalnu štetnost.
 • Pretraga se ne izvodi kod trudnica, osim u iznimnim slučajevima, kada je korist od pretrage daleko veća i potrebnija od moguće štetnosti uslijed zračenja, o čemu odlučuje nadležni specijalista koji pacijenticu upućuje na pretragu.
 • Neka kontrastna sredstva sadrže Jod, stoga je njihova primjena kontraindicirana u pacijenata alergičnih na jodne kontraste.
 • Kod pacijenata koji su primili kontrastno sredstvo tijekom CT snimanja postoji mala mogućnost razvijanja alergije na kontrastno sredstvo.
 • Ako se tijekom CT snimanja primi kontrastno sredstvo, moguć je kratkotrajni metalni okus u ustima, te osjećaj trnaca i topline duž čitavog tijela.

 

Moguća ograničenja za izvođenje pretrage:

 • Ako bolujete od bubrežne bolesti, šećerne bolesti, na terapiji ste inzulinom, metforminom, bolujete od hipertireoze, ako ste ograničeno pokretni ili nepokretni, kontaktirajte nas kako bismo se s Vama dogovorili o izvođenju pretrage.
 • Obavjestite nas ako dojite.
 • Upozorite nas ako ste alergični na jodna kontrastna sredstva i lijekove.

Priprema i tijek pretrage

Prije zakazanog termina :

1.Pripremite dokumentaciju, koja uključuje:

 • Zdravstvenu iskaznicu/uputnicu/suglasnost i medicinsku dokumentaciju vezanu za sadašnju bolest, uključujući nalaz glukoze, uree i kreatinina (ne stariji od mjesec dana) te CD-ove prethodno učinjenih slikovnih pretraga (PET/CT, MSCT, MR).
 • Nazive lijekova koje trenutno uzimate.
 • Popis terapijskih postupaka koje ste imali (operacije, kemoterapija , radioterapija).

2.Nemojte jesti barem 4 sata prije Vašeg zakazanog termina (osim uzimanje vode i vaših uobičajenih lijekova, ukoliko od naših djelatnika ne dobijete drugačije upute za uzimanje pojedinih vrsta lijekova, npr. kod dijabetičara).

3.Pijte isključivo vodu (izbjegavati bilo kakve potencijalno zašećerene napitke). Preporučamo da popijete 3-4 čaše vode prije dolaska na PET/CT pretragu.

4.Ako uzimate lijekove za dijabetes na dan pretrage postupite uobičajeno, osim ako od naših djelatnika ne dobijete drugačije upute za uzimanje pojedinih vrsta lijekova, te ovisno o protokolu snimanja. Terapija inzulinom preporuča se najmanje 4 sata prije injiciranja radiofarmaka, no detaljnije upute o tome ćete svakako dobiti od naših djelatnika prije dolaska na pretragu.

5.Prije pretrage 24 sata nemojte uzimati alkohol, kofein i nikotin, te izbjegavajte pretjeranu tjelesnu aktivnost.

6.Ako iz bilo kojih razloga niste u mogućnosti doći na pretragu, molimo Vas da nas o tome obavijestite.

Na dan pretrage

Planirajte boravak u trajanju od 2-3 sata u našem PET/CT Centru. Nakon registriranja na recepciji, medicinska sestra će Vam uzeti mali uzorak krvi za analizu razine glukoze u krvi i postaviti Vam intravenozni put za davanje radiofarmaka i eventualnu primjenu i.v. kontrastnog sredstva. Nakon razgovora s medicinskom sestrom s Vama će razgovarati liječnik koji će vam objasniti pretragu i kojemu ćete moći postaviti dodatna pitanja nakon čega će Vas, ako ste suglasni s navedenim, zamoliti za potpis na obrazac za suglasnost. U posebnoj prostoriji intravenozno ćete dobiti radiofarmak nakon čega je neophodno mirovanje (sjedeći ili ležeći) u trajanju od 60 minuta. Potom slijedi snimanje na PET/CT uređaju koje traje 15-20 minuta. Uobičajeni položaj tijekom snimanja je s rukama iznad glave. Ako mislite da nećete biti u mogućnosti držati ruke iznad glave približno 15 minuta, molimo Vas da to napomenete osoblju kako bi Vam olakšali pretragu.

Ako tijekom pretrage dođe do određenih odstupanja od navedene satnice koja mogu nastati zbog problema s isporukom radiofarmaka ili nekih drugih tehničkih problema s izuzetno osjetljivim uređajima, molimo Vas za strpljenje.

Nakon obavljene pretrage

Molimo Vas da se ne zadržavate u prostorijama Centra jer još uvijek zračite zbog primanja radioaktivnog izotopa. Iz istog razloga Vas molimo da se za način preuzimanja nalaza dogovorite prije pretrage s djelatnicima na recepciji ili s liječnikom. Isti dan, nakon obavljene pretrage i napuštanja

našeg Centra, također zbog zračenja ne preporuča se biti u blizini trudnica i male djece tijekom prvih 12 sati od davanja radiofarmaka.

Povjerljivost medicniskih podataka:

Podaci dobiveni pretragom uspoređivati će se s drugim dijagnostičkim metodama iz čega mogu nastati znanstvene publikacije pri ćemu će Vaši podatci biti u potpunosti zaštićeni i neće se spominjati Vaše ime i prezime.

 

Često postavljena pitanja:

Ima li popratnih pojava?
Nakon injiciranja radiofarmaka FDG-a nećete osjetiti nikakve popratne pojave.

Što trebam raditi nakon što je pretraga obavljena?
Nakon obavljene pretrage možete ići kući i nastaviti s uobičajenim načinom prehrane i uzimanja lijekova. Preporuča se da nakon pretrage pijete što više vode da se pospješi izlučivanje radiofarmaka. Preporuča se također izbjegavati kontakt s djecom i trudnicama tijekom tog dana.

Kako ću saznati o nalazu nakon obavljene pretrage?
Prije pretrage dogovorite se s osobljem na prijemnom pultu o načinu preuzimanja nalaza (osobno, poštom, ev. dodatno i mailom).

Mogu li obaviti PET/CT pretragu ako sam alergičan na radiološko jodno kontrastno sredstvo?
Da, ukoliko se radi „low dose“ CT, jer ev. alergijska reakcija nije povezana s radiofarmakom (18F-FDG)  koji se injicira kod PET-a. Ukoliko ste alergični na radiološko jodno kontrastno sredstvo, isto je potrebno navesti liječniku (to je i jedno od obaveznih pitanja tijekom razgovora i s liječnikom i s medicinskom sestrom prije snimanja), te u tom slučaju nećete dobiti radiološko jodno kontrastno sredstvo (CT se može raditi nativno).

Mogu li uzeti svoje lijekove ujutro na dan pretrage?
Da, ukoliko to nisu lijekovi za dijabetes. Lijekove za dijabetes uzimate prema uputama koje ste dobili od našeg medicinskog osoblja prilikom naručivanja na pretragu, što će u razgovoru s  Vama biti potvrđeno i dan prije pretrage.

Mogu li vježbati dan prije pretrage?
Samo uobičajene lagane vježbe.

Mogu li ujutro popiti kavu i čaj?
Ne, na dan pretrage možete piti isključivo vodu.

Zašto je važno biti natašte prije pretrage?
S obzirom de je injicirana radioaktivno obilježena fluorodeoksiglukoza također šećer, natječe se s glukozom u organizmu za vezanje na stanice, te ukoliko je razina glukoze u krvi visoka, kao nakon obroka, manje će se radiofarmaka vezati na ciljne (tumorske i druge) stanice, što onda smanjuje osjetljivost pretrage.

Smijem li nositi nakit?
Preporuča se na pretragu doći bez nakita.

KONTAKT
Napravite vaš termin!
kontakt
CJENIK
Cjenik usluga
Naziv usluge
Cijena (KM)
Popust uz srebrnu karticu
Popust uz zlatnu karticu
FDG PET/CT niskodozna pretraga
2.700,00 KM
5%
10%
FDG PET/CT pretraga sa kontrastom i dg. CT
3.200,00 KM
5%
10%
FDG PET/CT pretraga bez kontrasta
3.100,00 KM
5%
10%
VITALIS PREMIUM KARTICE
Odaberi karticu
Vitalis zlatna kartica
Vitalis zlatna kartica je namijenjena za najveću brigu o Vašem zdravlju. Kartica uključuje sve naše usluge, bez ograničenja i bez doplaćivanja usluga.
Vitalis srebrena kartica
Vitalis srebrena kartica uključuje također sve naše usluge, jedina razlika je u tome što se određene usluge nadoplaćuju, kao što je navedeno u pravilniku naših kartica.
Vitalis zlatna kartica
Informacije
Zdravstvena kartica Poliklinike Vitalis omogućuje vam visokokvalitetnu zdravstvenu njegu i brigu, individualan pristup, posebne pogodnosti za višegodišnje osiguranike kao i dogovaranje termina po vašoj želji.
Cijena
VITALIS ZLATNA KARTICA individualna 1999,00 KM
VITALIS ZLATNA KARTICA obiteljska 2999,00 KM
Vitalis srebrena kartica
Informacije
Zdravstvena kartica Poliklinike Vitalis omogućuje vam visokokvalitetnu zdravstvenu njegu i brigu, individualan pristup, posebne pogodnosti za višegodišnje osiguranike kao i dogovaranje termina po vašoj želji.
Cijena
VITALIS SREBRENA KARTICA individualna 960,00 KM
VITALIS SREBRENA KARTICA obiteljska 1440,00 KM
PRETPLATI SE NA NAŠ NEWSLETTER
Kako biste dobili najnovije vijesti o zdravlju od naših stručnjaka!
newsletter
Vukovarska bb, Mostar 88000 Bosna i Hercegovina
Kontaktirajte nas
Budite slobodni i pišite nam na mail:
[email protected]
Copyright © 2023 PoliklinikaVitalis. All rights reserved.