Online
Kada se mokraća iz mokraćnog mjehura vraća u gornje dijelove...
Jul 26, 2023
FacebookTwitterLinkedIn

Adekvatno neliječene urinarne infekcije mogu dovesti do ozbiljnih problema s bubrezima koji mogu biti opasni čak i po život djeteta. Upale mokraćnog sustava su odmah iza bolesti respiratornog sustava, a problemi kreću još od dojenačke dobi. Kod dojenčadi se kao simptom ove pojave može vidjeti nenapredovanje na težini, povišena tjelesna temperatura, cijanoza, konvulzije, žutica, proljev, povraćanje itd.… Najčešći simptomi različitih upala mokraćnog sustava, kod djece nedojenačke dobi su od bolnog mokrenja, bolova ispod ruba rebara, temperatura, neugodan miris urina.

Upravo neki od ovih simptoma su konstantno bili prisutni kod malog trogodišnjaka iz Livna čiji su roditelji, kada se više nisu mogli nositi sa stalnim problemima upala kod njihovog sinčića pomoć potražili u Poliklinici Vitalis u Mostaru gdje ordinira eminentni hrvatski liječnik, znanstvenik, čija je subspecijalnost pedijatrijska nefrologija, prof.dr.sc. Marijan Saraga. Prvim pregledom posumnjao je da je proširenje na jednom od kanalića na desnom bubregu povezano s vezikoureteralnim refluksom koji znači vraćanje mokraće iz mjehura u mokraćovod što svakako nije normalan tijek urina. Mokraća koja se vraća prema bubregu predstavlja moguće sjedište bakterijama i izvor ponavljanih infekcija bubrega, a i sama mokraća zadržavanjem može oštetiti bubreg. Refluks se može javiti samo na jednoj ili na obje strane.

S ovim problemom se susreće nemali broj roditelja u prvim godinama života svoga djeteta i svako treće dijete s mokraćnom infekcijom ima neki stupanj vezikoureteralnog refluksa. Prof.dr.sc. Marijan Saraga nam je rekao da je incidencija da će i djeca, odnosno braća i sestre oboljelog djeteta u 30% slučajeva također imati vezikoureteralni refluks (VUR). Također, djeca koja imaju kroničnu upalu bubrega imaju 80, pa čak i do 100% vjerajotnost VUR-a, koji može rezultirati ozbiljnom oštećenju bubrežnog tkiva i funkcije. Na sreću, dijagnosticiranjem refluksa neke se od tih negativnih posljedica mogu prevenirati. Profesor Saraga naglašava kako se u većini klinika ovaj poremećaj dijagnosticira rentgenskim metodama (mikscijskom cistouretrografijom) koja ima za posljedicu zračenje malih pacijenata odnoso izravnom radio nuklidnom cistografijom koja isto zrači, ali čak 200% manje od prethodne. Poznato je u znanstvenim krugovima da osobe koje su primile zračenje veličine mikcijske cistouretrografije imaju u životu i do 8% veću učestalost malignih tumora u području zdjelice, od onih koji se nisu susretali s ovakvom vrstom zračenja.

Na sreću Poliklinika Vitalis jedna je od rijetkih u Bosni i Hercegovini koja primjenjeuje metodu CEUS koja bez ikakvog zračenja i nanošenja bilo kakvih posljedica djetetu, uz pomoć ultrazvučnog kontrasta pokazuje ima li dijete VUR ili nema. Roditelji iz Livna su tako umjesto u Split gdje također ordinira profesor Saraga, došli u Polikliniku Vitalis u Mostaru gdje je profesoru Saragi na raspolaganju identična oprema za CeVUS metodu, koja se koristi i u Republici Hrvatskoj.

Cijeli postupak traje relativno kratko i bezbolno po najmlađe tako da profesor Saraga već nakon nekoliko minuta dolazi do odgovora je li ima povratka urina natrag u gornje dijelove mokraćnog sustava ili ne. Dijagnozu vezikoureteralnog refluksa postavlja ultrazvučnim slikovnim prikazom mokraćovoda za vrijeme trajanja mokrenja, s prethodnim uštrcavanjem kontrastnog sredstva u mokraćni mjehur, tzv. ultrazvučnom kontrastnom cistografijom.

Trogodišnji dječak na zadovoljstvo i doktora Sarage i njegovih roditelja nema vezikoureteralni refluks, te nije ušao u statistiku onih 50% kojima se nakon pregleda CEUS metodom dokaže postojanje refluksa. Sretni roditelji nastavljaju terapiju i redovitu kontrolu urina prema profesorim uputama.

Ako i vaši mališani imaju sličnih, opetovanih upala i problema s mokraćnim sustavom, nemojte dopustiti da se bolest razvija u neželjnom smjeru po vaše najmilije. U Poliklinici Vitalis već za nekoliko minuta uz pomoć suvremene CeVUS metode otkrit ćete sve dvojbe, jer mokraćna infekcija u djece je česta i uvijek treba imati na umu mogućnost trajnih posljedica ako se na vrijeme ne posumnja na VUR i ne učine potrebne pretrage kojima se on isključi ili dokaže.

 

Za više informacija i narudžbe kontaktirajte našu ustanovu na brojeve:
+387 36 310 219
+387 63 222 739
www.poliklinikavitalis.com

Slične novosti
PRETPLATI SE NA NAŠ NEWSLETTER
Kako biste dobili najnovije vijesti o zdravlju od naših stručnjaka!
newsletter
Vukovarska bb, Mostar 88000 Bosna i Hercegovina
Kontaktirajte nas
Budite slobodni i pišite nam na mail:
[email protected]
Copyright © 2023 PoliklinikaVitalis. All rights reserved.