BOLESTI PROBAVNOG SUSTAVA

Pregled gastroenterologa

Što je pregled gastroenterologa?

Gastroenterološki pregled je subspecijalistički pregled kojim se na temelju anamneze, kliničkog pregleda i laboratorijskih nalaza procjenjuje potreba za daljnjom gastroenterološkom dijagnostičkom obradom.

Kada trebate pregled gastroenterologa?

Pregled gastroenterologa trebate kada imate probavne smetnje, bolove u gornjem trbuhu, povraćanje, promjene u funkciji crijeva (izmjene proljeva i zatvora) ili krvarenje.

Što obuhvaća pregled gastroenterologa?

Gastroenterološki pregled se sastoji od uzimanja anamneze, razgovora o dosadašnjim bolestima i postojećim teškoćama, pregleda učinjenih nalaza te kliničkog pregleda. Pregled obuhvaća dijagnostiku i liječenje tegoba probavnog sustava (jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo, jetra, žučni mjehur i gušterača). Gastroenterološkim pregledom se na temelju laboratorijskih nalaza i kliničkog pregleda procjenjuje potreba za daljnjom gastroenterološkom dijagnostičkom obradom. Takva obrada može uključivati gastroskopiju, kolonoskopiju i UZV pregled trbušne šupljine koji se obavljaju u ambulantnim uvjetima ili eventualno invazivnije dijagnostičke postupke koji se obavljaju u bolničkim uvjetima (biopsija jetre, ERCP, itd).

Kako se pripremiti?

Na gastroenterološki pregled potrebno je donijeti medicinsku dokumentaciju, te znati nazive lijekova koje uzimate.

KOJE PROCEDURE SE OBAVLJAJU U NAŠOJ USTANOVI?
Gastroskopija sa ili bez sedacije

Gastroskopija je endoskopska pretraga kojom se detaljno pregledavaunutrašnjost želuca, jednjaka, početnog dijela tankog crijeva i dvanaesnika optičkim, savitljivim instrumentom koji se zove endoskop (gastroskop). Gastroskop je instrument kojeg čini vrlo savitljiva, tanka i glatka cijev debljine 6-8 mm, sa rasvjetnom na vrhu.

Ova tehnologija omogućava prijenos uvećane slike na ekran monitora, čime se osigurava detaljna analiza sluznice i prepoznavanje najmanjih promjena. Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju specijalnim kliještima (uzeti uzorci se kasnije posebno analiziraju) i uzeti uzorak površinskih stanica za još neke dodatne (citološke) pretrage koje mogu pomoći u dijagnosticiranju bolesti gornjeg probavnog sustava.

Kolonoskopija sa ili bez sedacije

Kolonoskopija je pretraga debelog crijeva, a obavlja se savitljivim kolonoskopom. Pretraga se poduzima pri pojavi krvi u stolici, sumnji na upalu  (kolitis, ulcerozni kolitis i/ili Crohn-ova bolest) ili rak u debelom crijevu, nejasnim bolovima u trbuhu ili kod nekih drugih indikacija.

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju sa pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pojavi krvi u stolici ili nakon stolice. Kolonoskopija se preporuča u svih starijih od pedeset godina sa podacima o raku debelog crijeva u obitelji, preporuča se i kao preventivni pregled iznad pedesete godine života, zbog povećane učestalosti karcinom debelog crijeva u zrelijoj životnoj dobi.
Tijekom pretrage može se uzeti uzorak tkiva za analizu (biopsiju). 

VODITELJ ODJELA HEPATOGASTROENTEROLOGIJE
dr. sci. med. Srđan Gornjaković, spec. internista, subspec. gastroenterohepatolog 

Jedan od vodećih stručnjaka u regiji iz oblasti hepatogastroenterologije. Liječnik sa višegodišnjim iskustvom je naš stalni član tima koji uspješno postavljaju dijagnoze i ostale probleme.

Stručnjak koji je svoje iskustvo stekao u KC Sarajevo, te na brojnim europskim centrima.

POLIPEKTOMIJA

Polipi predstavljaju najčešće benigne izrasline koje se javljaju na sluznicama u probavnom sustavu.
 

Polipi rijetko mogu da sadrže premaligne promjene, a ponekad i maligne. Zato svaki polip pošto se ukloni, obavezno se pošalje na histopatološku analizu. Nerijetko se polipi ponovo stvaraju.
Polipi mogu da izazovu povećano krvarenje koje se ponekada javlja kod probavnih smetnji.

Polipektomija je postupak odstranjivanja polipa. Postoji više tehnika odstranjivanja polipa. Sama metoda odstranjivanja polipa varira u zavisnosti od toga gdje se polip nalazi i kolika je veličina polipa.
Izvodi se sa ili bez sedacije, ovisno o težini postupka.