FIZIKALNA MEDICINA & REHABILITACIJA

Današnji način života, stres, nedostatak kretanja, korištenje prisilnih položaja (dugotrajno sjedenje, prekomjerno korištenje računala…) pogoduju razvoju zdravstvenih problema kod školske i radno aktivne populacije, menadžera, sportaša te osoba treće životne dobi. Dvije glavne profesije zadužene za rješavanje tih problema su:

 

  • Liječnici fizikalne medicine obavljaju preglede i određuju rehabilitacijske tretmane i liječenja degenerativnih bolesti kostiju, zglobova i kralježnice.

  • Fizioterapeuti obavljaju sve djelatnosti vezane uz: elektroterapiju, hidroterapiju, terapiju laserom, magnetoterapiju, primjenu uređaja koji pomažu pri otklanjanju bolnih stanja u koštano-zglobnom sustavu i kralježnici. Bave se medicinskom, sportskom masažom i drugim posebnim tehnikama prema potrebama i zahtjevima klijenata i pacijenata.


Fizioterapija se koristi kod saniranja bolnih stanja kralježnice i zglobova, odnosno poremećaja funkcije sustava za kretanje reumatske prirode (upalne i degenerativne bolesti), neurološke rehabilitacije (poslije moždanog udara, akutne boli u leđima...), ortopedskih problema (loše držanje, skolioza, kifoza…), traumatskih te kod raznih sportskih ozljeda.

Također, Poliklinika Vitalis je uvela maderoterapiju kao jednu od najpopularnijih anticelulitnih terapija. Educirani tim fizioterapeuta je tu da Vašem tijelu posveti potpunu pažnju.
Maderoterapija je poseban vid anticelulit masaže, koja se izvodi specijalno dizajniranim drvenim oklagijama, rolerima i kupama! U osnovi ove anticelulit tehnike je stimulacija limfne drenaže, što je prvi i osnovni korak u borbi protiv upornog celulita na nogama i bedrima.

FIZIKALNA MEDICINA U VITALISU

 

  • dr. ANA VIDAĆAK, spec. fizikalne medicine

  • IVONA BEVANDA, diplomirani fizioterapeut

  • SEDIN DEMIĆ, diplomirani fizioterapeut

  • GORAN MARTINOVIĆ, diplomirani fizioterapeut

ZAŠTO NAŠ TIM?

Intenzivna rehabilitacijska terapija jedini je konzervativni način kako se brzo i uspješno normalizira smanjena ili izgubljena funkcija mišića, zglobava ili kralježnice. Uz moderne uređaje i predan tim, dosegnuti naš primarni cilj u suradnji s Vama, bit će moguće uz minimalno uloženu energiju i napor. Ono što od Vas zahtijevamo je disciplina, a ostalo prepustite nama!

MANUELNA MASAŽA

CIJELOG TIJELA 60 min = 50 KM

JEDNOG SEGMENTA 30 min = 30 KM

VITALIS FIZIKALNI PAKET

7 fizikalnih terapija = 150 KM

Uključuje 60 min fizikalne terapije na aparatima, masaže i individualne vježbe prema zahtjevu specijaliste. 

Terapijski ultrazvuk: stvara vibracije koje imaju dubinski mehanički učinak. Opušta napete mišiće i „razbija“ miogeloze. Poboljšava cirkulaciju krvi i omogućuje bolju izmjenu plinova. Povećava provodljivost živaca i podiže prag boli.

Terapijski magnet: omogućuje bolju izmjenu CO2 i kisika (O2), potiče ulaganje kalcija u kosti i povećava njihovu čvrstoću. Otklanja bol i opušta napete mišiće. Povoljno djeluje na imunološki sustav. Poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje otekline. Ubrzava zarastanje kosti nakon prijeloma

Galvanizacija: galvanske struje povećavaju provodljivost i podražljivost živaca i mišića, smanjiju ili uklanjaju bol, poboljšavaju cirkulaciju. Upotrebljava kod kronične reume, pareze, paralize, bolesti krvnih žila i kod poremečaja cirkulacije.

Terapija ekstenzijom: ili terapija istezanjem na posebnoj spravi. Na ovaj način se vrši pasivno rastezanje kralježnice, šire se prostori između kralježaka što osloboađa pritisak na živce i uzrokuje nestanak ili smanjenje bol. Rastezanje kralježnice ovom metodom je jako udobno i opuštajuće isksutvo.

TENS: metoda koristi niskofrekventnu impulsnu struju raznih oblika i trajanja. Ovom metodom moguće je prekinuti bolne refleksne lukove koji se formiraju u toku nastanka nekog kroničnog bolesnog stanja, dok je medikamentoznom terapijom praktično nemoguče to trajno i detaljno postići.

Schroth terapija: Schroth metoda – svjetski je priznata trodimenzionalna terapijska metoda konzervativne fizikalne terapije za osobe svih dobnih uzrasta, najviše za djecu sa skoliozom, kifozom i lordozom.

VODITELJ ORDINACIJE
Ana Vidačak, dr. med.
spec. fizikalne medicine i rehabilitacije
Liječnica u SKB Mostar, sa dugogodišnjim iskustvom sa problemima kralježnice. Naša stalna suradnica i sa